Cirkulära affärsmodeller

Vill ni utveckla ert företag mot en cirkulär affärsmodell? Då kan stödet från EU-projektet C-voucher vara något för er!

EU-stödet C-Voucher är till för små och medelstora företag som vill arbeta med cirkulära lösningar. Stödet består av rådgivning av en tjänstedesigner som inkluderar workshops och skapande av en genomförandeplan för att gå mot en cirkulär affärsmodell. Därtill får företaget ett stöd på 15 000 EUR för att täcka egna kostnader, som exempelvis arbetstid för att ta fram genomförandeplanen.

– Cirkulär ekonomi handlar om att använda sina resurser mer effektivt, vilket är ekonomiskt fördelaktigt. Dessutom ger det företagen ett försprång inför nya lagar och strategier som kommer. EU jobbar för att styra marknaden alltmer mot cirkulära material och resursflöden, vilket kommer att påverka oss även här. Att jobba med sin affärsmodell så att den blir mer cirkulär innebär också att man tittar på hur företagets leveranskedjor och förhållande till kunderna kan bli mer stabila, så att man är rustade för framtiden, säger Maja Blomqvist, projektledare för det svensk-norska nätverket SMICE.

Under de tre månaderna har företaget även tillgång till en Business Mentor som ger stöd i att hitta ytterligare finansiering. Stödet riktar sig till företag med upp till 249 anställda och omsättning på max 50 miljoner euro och de utpekade branscherna är textil, tillverkningsindustri, medicinsk hälsa, livsmedel och maritima näringar.

– Fem svenska företag har tidigare mottagit det här stödet, men hittills inga från norra Sverige. I den här omgången hoppas vi på att få in minst fyra svenska företag till, säger Linda Backman på Tillväxtverket, som är svensk kontaktperson för C-voucher.

Projektet kan exempelvis handla om att anta lösningar inom delningsekonomi, industriell symbios, livscykelsförlängning av produkter eller resurseffektivitet. Utlysningen är öppen till 30 oktober.

– C-vouchers erbjudande är helt enkelt en chans att vara tidiga på bollen och den möjligheten hoppas jag att många företag i regionen tar! säger Maja Blomqvist, SMICE.

Ett av de företag som tidigare fått stöd via C-voucher är ImseVimse. I filmen nedan berättar de om vad stödet betytt för deras resa mot cirkulär affärsmodell med uthyrning av produkter.

Behöver du stöd i ansökningsprocessen? 

Välkommen att kontakta oss på Peak Region och Invest in innovation där vi stöttar företag i Jämtland Härjedalen att söka resurser för innovation och utveckling! 

Daniel Eurenius. Peak Region. E-post: daniel.eurenius@peakregionsciencepark.se

Text: Lina Lif

Foto: Getty Images

 

Jag anmäler mig som medlem i Peaks nätverk för nyheter, event och nätverkande.